Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 20 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn
-
120 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
130 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
100 g kaszy gryczanej, prażonej
-
1500 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
30 g soli
-
20 g nasion chia
-
20 g siemienia lnianego brązowego20 g siemienia lnianego złotego
-
10 g świeżych drożdży, (patrz wskazówka)¾ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
520 g mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650
-
110 g mąki żytniej typu 720 (patrz wskazówka)
-
olej ilość do natłuszczenia miski
-
mąka pszenna chlebowa typu 750 lub 650, ilość do oprószenia blatu i chlebów
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
3.9 g
Kalorie
518.4 kJ /
123.8 kcal
Tłuszcz
1.6 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
25 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19 godz. 10 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min